Friday, February 24, 2017

RIKTHEHEN PROJEKTET PER PRISHJEN E SHTEPIVE NE HIMARE, NGA QEVERIA RAMA


PBDNJ – Dega Himarë
BDMEG OMONOIA – Dega Himarë
KOMUNIKATË PËR SHTYP
Lënda: Qeveria Rama këmbëngul në grabitjen e pasurive private familjare në Himarë. Komuniteti do të intensifikojë reagimin e tij dhe pasojat kanë për të rënduar vetëm autoritetet shtetërore dhe bashkiake.
Me shqetësim të veçantë konstatojmë se abuzivizmi i Qeverisë dhe autoriteteve bashkiake përsa i përket zbatimit të një ndërhyrjeje urbanistike në zonën e Spilea të Himarës dhe te Plazheve te Dhermiut me Koncesion, po merr përmasa të reja. Duke neglizhuar kundërshtitë dhe apelin e komunitetit lokal, reagimin e BE-së dhe të Këshillit të tij të Ministrave, rekomandimet e institucionit të Avokaturës së Popullit dhe në shkelje të plotë të legjislacionit, Këshilli i Ministrave në mbledhje të tij të këtyre ditëve embylli përfundimisht rrugën e kërkimit të çfarëdo zgjidhjeje të pranueshme lidhur me pasuritë që preken nga projektet në zbatim.
Ndërhyrja shtetërore pas propozimit dhe nxitjes së autoriteteve bashkiake kapërcen kufijtë e rendit kushtetues dhe merr përmasat e dhunës në dëm të shoqërisë.
Këmbëngulja e Qeverisë për të zbatuar këtë projekt pavarësisht thirrjeve denoncuese të shoqërisë lokale krijon pikëpyetje të shumta.
Nga njëra anë synon t’u shërbejë interesave okulte të ndërtuesve të lidhur me regjimin. Tenton nënshtrimin definitiv të komunitetit lokal dhe me kritere që lidhen me diskriminimin për shkak të origjinës etnike apo teserës partiake. Punimet fillojnë në një periudhë që pritet çelja e sezonit turistik dhe kjo për të dëmtuar ndërmarrjet e vogla familjare në dobi të komplekseve më të mëdha në zonë që janë ndërtuar në prona të grabitura dhe burime të dyshimta financimi. Për më tepër dëmtojnë godina të lidhura me historinë e Himarës dhe kjo për të dëmtuar kujtesën historike dhe trashëgiminë kulturore.
Nën këto kushte ku çdo nocion për garantimin kushtetues të pronës private ka humbur dhe rruga e dialogut shterrues me komunitetin është refuzuar nga ana e autoriteteve bashkiake dhe shtetërore, qytetarët kanë për intensifikuar reagimet e tyre për mbrojtjen e pasurive të tyre dhe anullimin e këtyre dhunimi në tentativë të shoqërisë lokale të Himarës.
Përgjegjëse për çfarëdo zhvillimin eventual është Qeveria dhe autoriteti i Bashkisë që refuzuan dhe flakën tej rrugën e kërkimit të zgjidhjes konsesuale përmes respektimit të pikëpamjes së banorëve të zonës. Për më tepër të referojmë se për shkak të neglizhencës diakronike të Shtetit për gjetjen e rrugëve të zgjidhjes për krijmin e kadastrës normale, garantimin ligjor të pronës në atë zonë, pasuritë e Himariotëve janë sot jashtë regjimit hipotekor dhe për këtë arsye as që mund të zhdëmtohen.
Pyesim vërtetë: deri ku mund ta tërheq litarin Qeveria e cila tregohet e denjë vetëm e praktikave të regjimit Hoxha që i zhveshi banorët nga trashëgimia atërore mbi tokën dhe shtëpitë e tyre familjare?
Mos vallë dhe për të çorientuar rishtazi opinionin publik nga aq shumë probleme që denoncohen nga opozita dhe faktori ndërkombëtar kërkon këtë vatër tensioni në Himarë?
Paralajmërojmë se nuk kemi për të qëndruar robër të fatit me duart kryq. Interesat sado të fuqishme të jenë do të përkulen me rezistencën e komunitetit Himariot sikundër edhe plot të tjera që janë ndërmarrë historikisht në dëmin tonë!
Himarë, 24 Shkurt 2017
OMONOIA – PBDNJ
Dega e Himarës

Italian Prosecutor Raises Concern About Marijuana Traffic From Albania

FILE- Masked police officers burn cannabis plants in Kurvelesh commune, 200 kilometers south of the Albanian capital, Tirana, Aug. 25, 2015.
February 23, 2017
Armend Mero

TIRANA, ALBANIA —
Italy's top organized crime prosecutor expressed concern about increased cannabis traffic from Albania while meeting with justice officials in the Balkan nation Thursday.

Saying marijuana shipments from Albania had increased threefold since this time last year, Franco Roberti called the influx a result of expanding cannabis growth on the eastern side of the Adriatic Sea and said that sales of the illicit drug were linked to financing Islamist extremism.

Addressing journalists after a news conference that unveiled Albania's nationwide operation to prevent the planting of cannabis, Roberti called his findings "more than a mere investigative hypothesis."

"We are convinced, based on our verification, that at least part of the revenue from drug trafficking is possibly financing radical Islamic activities, so potentially it finances terrorist activities," he said.

Earlier in the day, Albanian police said more than 3,000 officers had spread out across the country to check greenhouses, "old army depots and tunnels or abandoned houses where cannabis seeds and small plants may have been hidden," according to The Associated Press.

Planning strategy

Roberti was in Albania for meetings with justice officials, aimed at "understanding with the Albanian counterparts, the factors leading to this increase in drug trafficking from Albania to Italy, and to discuss ways on improving bilateral strategies and cooperation."

He speculated that one factor might be increased demand for cannabis in Italy, where strict anti-cultivation laws discourage consumers from growing the plant themselves.

Roberti also said corruption was a byproduct of organized crime in both countries, and that "Italy and Albania share a common interest in fighting organized crime and corruption, which appear to be increasingly connected."

Last year, Albanian authorities destroyed about 2.5 million marijuana plants, four times more than the year before. Many metric tons of cannabis were seized at border crossing points or from boats bound for neighboring Italy or Greece.

This report was produced in collaboration with VOA's Albanian service. Some information came from AP.

Thursday, February 23, 2017

Μήνυση κατά του δημάρχου κατέθεσαν κάτοικοι της Χιμάρας


Οι κάτοικοι της Χιμάρας αντιστάθηκαν με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα στην παράνομη κατεδάφιση των κατοικιών τους από τον δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο και δικαιώθηκαν για την στάση τους από το θεσμό του συνήγορου του πολίτη, ο οποίος με μακροσκελή έκθεση εξήγησε γιατί οι επικείμενες κατεδαφίσεις ήταν παράνομες και καταχρηστικές. Όμως το δημαρχείο της Χιμάρας ουδέποτε πήρε θέση για την έκθεση αυτή και δεν έχει προχωρήσει στην ακύρωση των αποφάσεων κατεδάφισης των 19 κατοικιών και επιχειρήσεων στην πόλη της Χιμάρας.

Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Χιμάρας, μέσω της οργάνωσης τους "Ένωση για την προστασία των κατοικιών, περιουσιών, ιστορίας και πολιτισμού της Χιμάρας" προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης στις 20 Φεβρουαρίου στο δικαστήριο πρωτοδικών στην Αυλώνα κατά του δημαρχείου της Χιμάρας. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, ο κ. Νικολάκης Νεράντζης γνωστοποίησε την σχετική μήνυση μέσω της οποίας ζητείται να κηρυχθούν παράνομα και καταχρηστικά τα σχέδια "Για την πολεοδομική ανάπλαση της πόλης της Χιμάρας" και "Για την ανακατασκευή της οδού 1ης Μαίου" στα οποία προβλέπονται οι κατεδαφίσεις κατοικιών και επιχειρήσεων στην Χιμάρα και η καταπάτηση πολλών περιουσιών.

Μέσω της δωδεκασέλιδης μηνυτήριας αναφοράς, οι κάτοικοι της Χιμάρας ζητούν την διόρθωση της καταστροφικής τσιμεντοποίησης της κεντρικής παραλίας στην πόλη της Χιμάρας που έγινε το 2016, κατά την πρώτη φάση φάση κατασκευής των έργων και έγιναν πριν καν γίνουν τα σχέδια αυτά.

Οι κάτοικοι της Χιμάρας είχαν δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως τάσσονται υπέρ της ανάπλασης της πόλης της Χιμάρας με βάση τα σχέδια που θα γίνουν αφού γίνει η εγγραφή των κατοικιών και της ακίνητης περιουσίας, εγγραφή η οποία θα αποτελεί βάση για την κατάρτιση σχεδίων ανάπλασης στο μέλλον. Επίσης, οι κάτοικοι αναλαμβάνουν να επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή με δικά τους έξοδα τα παλιά και ιστορικά κτίρια της Χιμάρας εφόσον το Δημαρχείο της Χιμάρας τους δώσει τίτλο ιδιοκτησίας για τα κτίσματα και την σχετική οικοδομική άδεια, για να προστατευτεί η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Χιμάρας από της μπουλντόζες της "ανάπτυξης δια της κατεδάφισης" που εφαρμόζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο ελληνας αναλυτης γεωπολιτικος: Αν γίνει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει υπεροπλία (βίντεο)

Image result for Σαββας Καλεντερίδης

Σαββας Καλεντερίδης: Αν γίνει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο,  η Ελλάδα έχει υπεροπλία (βίντεο)
Για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια και την ένταση στο Αιγαίο, μίλησε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon.

«Στα στρατηγικά όπλα υπάρχει υπεροπλία της Ελλάδας. Τα καλύτερα υποβρύχια του κόσμου που έχει το πολεμικό ναυτικό, έχουμε αντιαεροπορικά βλήματα πολύ ανώτερης τεχνολογίας από την Τουρκία, έχουμε και στρατηγικά βλήματα μακρού πλήγματος 200 μιλίων… άρα σε στρατηγικά όπλα η Ελλάδα υπερέχει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σάββας Καλεντερίδης.

Wednesday, February 22, 2017

The Head of OSCE Mission: "In Albania, circulated more than 2 billion euros of dirty money, to be used for political elections"Image result for kanabisi dhe zgjedhjetAt first televised interview since taking office, OSCE Ambassador to Tirana, Bernd Borchardt, declared in "Ora News TV," said the OSCE is being invested favor of the amendments to the Electoral Code to avoid, or more precisely to limit how more buying votes in June this year.
Opposition rally sees legitimate concern but sees boycott of Parliament, which he will slow the pace of reforms, mainly in justice.
OSCE Ambassador explained that the OSCE is not against electronic voting and counting process, but warned the lack of sufficient time to introduce the legislation.
Unable to see the voting conducted immigrants to the 18 June elections, as there is a record of Albanians living abroad.
He also said that circulate more than 2 billion euro dirty money, but it is positive that "despite the long production of cannabis has not been a major concern for the government and the opposition, it has now become a concern for both sides "

Edi Rama: Albanians trust the police, then God, said the polling


Image result for harmonia fetare ne parisPrime Minister Edi Rama at the meeting for the promotion of women in the State Police did not forget to take in defense of the State Police, denied the allegations of the opposition and stated that surveys have concluded that Albanians initially believe police later to religious leaders in the country. .

     "Surveys of the most prominent international organizations said that state police is the most trusted institution in the country, even the most trusted religious leaders, according to the latest survey of the EU ", - said Rama before police officers.

Meanwhile this statement, there is no reaction at least by the Archbishop of the Orthodox Church of Albania, Dr Anastasios of Tirana, the majority community of which belong to the Greeks in Northern Epirus.

"To say that the Albanian police, which controls planting, distribution and trafficking of cannabis in Albania, is more reliable than the Orthodox Church in Principle" is unacceptable and dangerous, for the relationship between the Church and the state.

Τύμπανα Πολέμου στα Βαλκάνια: Εκρηκτικό κοκτέιλ διαφθοράς με έξαρση του εθνικισμού

Image result for balkans 2017 at war


Νέες εντάσεις και αναφλέξεις υποφώσκουν στα Βαλκάνια, μια εικοσαετία μετά τους αιματηρούς και αδελφοκτόνους πολέμους.

Οι ασταθείς Δημοκρατίες που προσπάθησαν να ορθοποδήσουν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται και πάλι μπροστά σε αδιέξοδο, λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς, των εθνικισμών και της μισαλλοδοξίας.

Ιδιαιτέρως στην Αλβανία και τα Σκόπια, οι φωνές του αλυτρωτισμού δημιουργούν μαζί με τη διαφθορά ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την σταθερότητα της περιοχής.

Πολλά από τα προβλήματα των βαλκανικών χωρών και γενικότερα της Νότιας Ευρώπης αναδύθηκαν προσφάτως με τον προσδιορισμό του «βαλκανικού δρόμου», από τον οποίο δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή προσπαθούσαν να περάσουν για να φθάσουν στη Γερμανία, την Αυστρία ή τις σκανδιναβικές χώρες.

Ωστόσο, δεν είναι το προσφυγικό πρόβλημα που προκαλεί αναταραχή στις χώρες των Βαλκανίων.

Τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, η βαθιά οικονομική κρίση και η διόγκωση του κομματικού κράτους έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις δομές πολλών χωρών.

Στα Δυτικά Βαλκάνια, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή.

Οι εξελίξεις αφορούν άμεσα τη χώρα μας, καθώς οι εθνικιστικές τάσεις που υποδαυλίζουν οι κυβερνήσεις τους και ιδίως ο μεγαλοϊδεατισμός της Αλβανίας υπονομεύουν την καλή γειτνίαση και τις διμερείς σχέσεις.

Τα Βαλκάνια τον τελευταίο καιρό έχουν λάβει υψηλή θέση στα διεθνή MME, λόγω των συνεχών εντάσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως πριν από δύο μήνες δημοσιεύτηκε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs» για την αποτυχημένη πολιτική συμφιλίωσης της Ουάσιγκτον και της Ε.Ε. στην περιοχή.

Το άρθρο μιλούσε για επαναχάραξη συνόρων, ώστε να ανακοπεί η αναπόφευκτη νέα ένοπλη σύγκρουση.

Για τον ιστότοπο Balkanlnsight.com η αναταραχή στα Βαλκάνια άρχισε να εκδηλώνεται πιο φανερά εξαιτίας των διαδηλώσεων στη Ρουμανία.

Οι πολυπληθείς αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, που δεν έχουν ακόμη καταλαγιάσει, με αίτημα την παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης φαίνεται ότι αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για να ξεκινήσει ένα γενικότερο κίνημα διαμαρτυρίας από τις παραδουνάβιες περιοχές έως τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το αίτημα είναι σχεδόν ενιαίο και διαχρονικό: καταπολέμηση της διαφθοράς που υποκινείται από πολιτικούς οι οποίοι βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις για πολλά χρόνια.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία Λουλτζίμ Μπάσα βρισκόταν πριν από λίγες μέρες σε μεγάλη διαδήλωση στο Βουκουρέστι. Ο ίδιος προανήγγειλε τη διαμαρτυρία του περασμένου Σαββάτου στα Τίρανα.
ΑΛΒΑΝΙΑ: Καζάνι που βράζει

Η Αλβανία, που μπαίνει σιγά – σιγά σε προεκλογική περίοδο, συνταράσσεται από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλτζίμ Μπάσα, έχει στήσει με οπαδούς του ένα μεγάλο αντίσκηνο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να φύγει από εκεί μέχρι την ανατροπή του Εντι Ράμα.

Στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου συμμετείχε και η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας – η οποία έχει καταγγείλει την αδιαφορία των κρατικών αρχών στην απώλεια περιουσιών των ομογενών.

Ο πρόεδρος και βουλευτής του κόμματος, Βαγγέλης Ντούλες, ζήτησε από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, να εγκαταλείψει την κυβέρνηση οδηγώντας την σε ανατροπή, «θέλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία που ξεκίνησε ο λαός μας πριν από 26 χρόνια», τόνισε ο Μπάσα.

Η αντιπολίτευση ζητεί την άμεση παραίτηση του Ράμα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν αποτελεί εγγύηση για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

Κατηγορεί, δε, την κυβέρνηση για διαφθορά και, όπως αναφέρει, ότι έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια τεράστια φυτεία κάνναβης που έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη!

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία, δεν ενοχλείται πάντως από τις υπερεθνικιστικές τάσεις που απειλούν την ηρεμία στα Δυτικά Βαλκάνια.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Έκρυθμη κατάσταση

Από τις μαζικότερες διαδηλώσεις μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989 συγκλονίστηκε το τελευταίο διάστημα η Ρουμανία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας να αποσυρθεί ένα διάταγμα για την αμνήστευση κρατικών αξιωματούχων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών/Φιλελεύθερων υπό τον πρωθυπουργό Σορίν Γκριντεάνου απέσυρε τις ρυθμίσεις που επιχείρησε να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, η οργή ωστόσο στη μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων δεν ξεθύμανε.

Το πλήθος, που συγκεντρώνεται ειρηνικά στους δρόμους και τις πλατείες των μεγαλουπόλεων, προειδοποιεί τους πολιτικούς ότι θα παραμείνει σε επιφυλακή για το επόμενο «ατόπημα» και ζητάει την απομάκρυνση υπουργών, αλλά και την παραίτηση της ίδιας της κυβέρνησης, μόλις ένα μήνα και κάτι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
ΒΟΣΝΙΑ: Υποφώσκει ο Εμφύλιος

Οι σχέσεις μεταξύ της ημιαυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και της κυβέρνησης του Σεράγεβο παραμένουν στο κόκκινο.

Βυθισμένη στην οικονομική κρίση και τη διαφθορά, η Βοσνία δεν ήταν το παράδειγμα της «συμβίωσης» που θέλησαν να παρουσιάσουν οι πρωτεργάτες των συνθηκών ειρήνης της δεκαετίας του 1990.

Τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση της σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας διοργανώνει μεγάλες διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενη κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ (της σερβικής οντότητας εντός του ομόσπονδου κράτους).

Το εκρηκτικό κλίμα στη διαιρεμένη σε οντότητες χώρα πυροδοτούν και οι εθνικιστικές σερβικές ομάδες από το Βελιγράδι, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο ομόσπονδο κράτος να θυμίζει μπαρούτι.
Σκόπια: Κενό εξουσίας

ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ συντηρητικό κόμμα VMR0 του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, αν κι έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τις εκλογές, όπου νίκησε με οριακή διαφορά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται ουσιαστικά σε πολιτική αναταραχή εδώ και δύο χρόνια καθώς η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση.

Ο Γκρούεφσκι, που δήλωσε πως θέλει την προσφυγή σε νέες κάλπες, είχε λάβει διερευνητική εντολή στις αρχές Ιανουαρίου και ξεκίνησε πολυήμερες διαβουλεύσεις με το αλβανικό κόμμα DUI, καθώς δεν έχει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο.

Οι διαβουλεύσεις έληξαν χωρίς αποτέλεσμα και, όπως φαίνεται, η μικρή χώρα θα παραμείνει όμηρος τα ακυβερνησίας και της πολιτικής στασιμότητας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο λαός των Σκοπίων είναι ανάστατος, κατεβαίνοντας πολύ συχνά στους δρόμους.

Πριν από τις εκλογές ζητούσε την παραίτηση της διεφθαρμένης κυβέρνησης του Γκρούεφσκι.
ΚΟΣΟΒΟ: Αιμορραγία…

ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ είναι ένα ματωμένο κεφάλαιο στην Ιστορία των Βαλκανίων.

Το Foreign Affairs πρότεινε ανταλλαγή εδαφών για να λυθεί το πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο. Δηλαδή το βόρειο τμήμα, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, να προσαρτηθεί στη Σερβία και σε αντάλλαγμα η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της.

Οι Αλβανοί που ζουν στο νότιο τμήμα της Σερβίας να προσαρτηθούν στην Αλβανία ή στην περιοχή γύρω από το Πρέσεβο.
Της ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ στον Ελεύθερο Τύπο

tribune.gr

At Long Last US Congressmen Turn Spotlight on Soros' Controversial Activities

 Geroge Soros, long an advocate of imposing more taxes on the wealthy, has himself amassed a massive fortune by delaying those very tax payments - but the bill may be about to come due.
© AP Photo/ Manuel Balce Ceneta
POLITICS
21:05 22.02.2017

George Soros' alleged interference in Eastern European affairs has recently become the focus of a number of US congressmen. Members of both the House and Senate are probing the US billionaire's activities in the small Balkan country of Macedonia.

Storm clouds are gathering on George Soros' horizon: US lawmakers have recently turned the spotlight on the left-wing billionaire activist's alleged interference in European politics.

Speaking to RT on January 30 Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto accused Soros of dangerous and anti-democratic meddling into the country's domestic affairs through funding numerous Hungary-based non-governmental organizations.

"[George Soros] spoke about this very openly… he would like this government to fail, he would like to kind of fire this government because he doesn't like our approach, doesn't like our policies… We find it very anti-democratic, if someone from abroad would like to influence Hungarian voters," Szijjarto stressed.

Geroge Soros, long an advocate of imposing more taxes on the wealthy, has himself amassed a massive fortune by delaying those very tax payments - but the bill may be about to come due.

The political crisis in Macedonia began in 2015 after the opposition accused the ruling conservative party of intercepting the phone conversations of some 20,000 people. As a result, Gruevski resigned and parliament was dissolved.

The Macedonians elected a new parliament in snap elections in December 2016, after several cancellations. The VMRO-DPMNE party and the opposition party SDSM won 51 and 49 seats, respectively. However, tensions continue to simmer in the country.
Mass protests in Macedonia
Mass protests in Macedonia
© SPUTNIK/ DMITRIY VINOGRADOV
Mass protests in Macedonia
In his January interview with the Macedonian media outlet Republika.mk Gruevski stressed that "if it were not George Soros behind it with all the millions he pours in Macedonia, the entire network of NGOs, media, politicians, inside and out… it would not be that difficult, and the economy would be stronger, we would have had more new jobs."

Perhaps, Gruevski's concerns would have not reached US lawmakers' ears if the VMRO-DPMNE were not regarded as "a strongly pro-American" party.


In his February op-ed for the Daily Signal Mike Gonzalez, former Bush administration official and senior fellow at The Heritage Foundation, assumed that the Soros-led Open Society Foundations together with the US Ambassador to Macedonia were allegedly "trying to shut out the strongly pro-American, pro-capitalist VMRO-DPMNE coalition, which actually won the most votes in the Dec. 11 elections."

Gonzalez pointed out that the controversy had prompted members of both the House and Senate to send their letters to US Ambassador in Macedonia Jess Baily, Barack Obama's appointee, on January 17.

According to the scholar, the questions from Reps. Chris Smith, R-N.J, Robert Aderholt, R-Ala., Robert Pittenger, R-N.C., Randy Hultgren, R-Ill., Louie Gohmert, R-Texas, and Jeff Fortenberry, R-Neb. from the House Foreign Affairs Committee, and Sen. Mike Lee, R-Utah, from the Senate Foreign Affairs Committee were "very similar."

"This is a critical time in Macedonia as their elected officials negotiate a new government in the aftermath of the parliamentary elections finally concluded this past December. Unfortunately, I have received credible reports that, over the past few years, the US Mission to Macedonia has actively intervened in the party politics of Macedonia, as well as the shaping of its media environment and civil society, often favoring groups of one political persuasion over another," Senator Mike Lee wrote in his letter to Ambassador Baily.

Senator Lee asked Baily whether the US Mission to Macedonia selected the Open Society Foundations as the major implementer in USAID projects in Macedonia.

Adam Show of Fox News reported, citing the State Department's reply to Lee that the Mission has worked "to advance US interests." He noted that from 2002 to the present USAID had provided three grants to Soros' Foundation Open Society — Macedonia (FOSM).

Referring to USAID's official website the journalist pointed out that between 2012 and 2016, FOSM had received $5 million from USAID for "The Civil Society Project," which "aims to empower Macedonian citizens to hold government accountable."

The US Embassy in Macedonia tweeted on February 14 that it responded to Senator's Lee letter.


However, it seems that Baily's response has not satisfied the US lawmakers.

On Sunday Macedonian English-language media outlet Independent.mk reported that US Congressman and Arizona Republican Trent Franks has joined the Congress and Senate in criticizing Soros and Baily for undermining the US policy in the region.

"The challenge that we have seen is some questionable funding that the US Mission has made to organizations associated with George Soros which are really antithesis of many things America believes. And we've tried to get support from the State Department and USAID to try to get to the bottom of why this funding is occurring in ways that are antithetical to the best interests of Macedonia and that undermine the US policy in the world," Franks said in an interview with the Macedonian National Television (MRTV).


Franks underscored that although the Obama administration "was very comfortable with this funding," the White House's new occupants are likely to reconsider their predecessors' policies.
It is not the first time George Soros has meddled in US foreign affairs, Show noted citing one of the John Podesta emails released by WikiLeaks. In this email dated January 24, 2011 Soros urged then Secretary Hillary Clinton to take action in Albania over opposition demonstrations in Tirana.

"Bring the full weight of the international community to bear on Prime Minister Berisha and opposition leader Edi Rama to forestall further public demonstrations and to tone down public pronouncements… My foundation in Tirana is monitoring the situation closely and can provide independent analysis of the crisis," Soros wrote to Clinton.

It appears that not only US congressmen but also ordinary US civilians have become fed up with George Soros' controversial activities.

Over 16,000 people have recently signed a petition asking US President Donald Trump to deprive George Soros of citizenship and expel him from the US, accusing him of spreading post-modern values and carrying out social engineering experiments both in the US and abroad.

Lu dhe Vlahutin trokasin në zyrën e Presidentit. Pse?Image result for Lu dhe Vlahutin


Frrok Çupi/

Sot pasdite, dy ambasadorët e aleatëve më të mëdhenj, SHBA dhe BE, kanë trokitur te Presidenti i Republikës, zoti Nishani. Presidenti iu ka dhënë audiencë që nga ora 4 pm, rreth gjysmë ore.

Vallë pse këta dy miq trokasin te Presidenti, kur deri më tani as e kanë përfillur këtë zyrë? Kjo është çështja kryesore. Zoti Lu dhe zonja Vlahutin njihen si dy miq të ngushtë të kryeministrit Rama dhe nuk kanë pasur “nevojë” kurrë për presidentin e Republikës. Hera e parë dhe e fundit, pas letrave kredenciale, zoti Lu trokiti në derën e presidentit të Republikës ditën kur hyri në gojën e mediave botërore për shkak të sulmit publik që i bëri Prokurorit të Republikës. Në atë rast vetë presidenti dhe kryetari i Kuvendit mbajtën anën e Prokurorit dhe të institucioneve kushtetuese. Ambasadori priti “për nesër” pasdite sa të kthehej kryeministri nga Kosova dhe u ankua te ai.

Sot, pas 19 ditësh që nga sulmi mbi prokurorin e Përgjithshëm, zoti Lu troket përsëri në zyrën e Presidentit. Pse?

Sepse ka ndryshuar gjithçka që nga dita kur zoti Lu ndihej i gjithëfuqishëm kundër prokurorit dhe opozitës. Kryetari i PD që udhëheq protestën tha se “asgjë nuk do të jetë siç ka qenë”.  Kjo është edhe doktrina e presidentit Donald Trump. Të gjitha gjërat ndryshuan për shkak të protestës popullore “të pabesueshme” për ambasadorët. Besoj se kjo është arsyeja që ambasadorët trokasin në derën e presidentit; të tronditur për të kuptuar çfarë po ndodh?  Të dy këta ambasadorë nuk e duan ndryshimin këtu.

Sot zonja Vlahutin kishte mysafir një nga shefat e saj në BE, reporterin Knut Frencenstein; i cili me siguri është i pafuqishëm për t’i dhënë komoditetin e duhur. Para së gjithash, se tashmë BE nuk është më i fuqishëm ndaj vendeve të Lindjes; dhe, se një investigim i nisur nga zyrat e Brukselit mbi një aferë korruptive të ambasadores në Tiranë, e mban larg saj reporterin e BE. Ky është shumë i vogël për të mbajtur pesha kaq të mëdha. Në Tiranë kishte ardhur vetëm për t’i bërë qejfin qeverisë.

Qendra e  protestës popullore ndodhet vetëm pak metra larg zyrës së Presidentit; aty ku bashkohen dhe ndahen selia e qeverisë nga selia e Kuvendit. Krerët e këtyre dy institucioneve janë edhe aleatë, edhe armiq të betuar- njëkohësisht. Me rastin e protestës popullore që kërkon largimin e qeverisë, kryetari i Kuvendit dhe LSI mund të distancohen nga aleati- PS. Atëherë qeveria bie para se të mbarojë protesta. Kësaj i druhen dy ambasadorët, që me siguri vijnë te presidenti si të dërguar nga kryeministri Rama. Këta e dinë se Bujar Nishani- president, i përket krahut të djathtë të politikës dhe prandaj kërkojnë të hedhin ura me protestuesit nëpërmjet presidentit.

Sebepi për të trokitur në derën e Presidentit, me siguri është “Reforma”. Reforma në Drejtësi është përdorur edhe nga qeveria si ligj për të dënuar kundërshtarët dhe për të mbrojtur qeverinë. Jo vetëm nen për nen, por si “libër i Kuq” në revolucion. Qeveria dhe ambasadorët kanë shpallur armik cilindo që nuk është dakord me reformën… Çfarë reforme është kjo që shpall armiq?! Me siguri ambasadorët i kanë kërkuar presidentit: “rolin tuaj për të prurë deputetët e PD në komisione”; dmth., të prishet protesta. Edhe në këtë rast Reforma shërben si “Libër i Kuq”, për të shpërndarë protestën popullore kundër qeverisë.

Ambasadorët Lu dhe Vlahutin janë dy ambasadorë pa “qendër”. I pari është i dërguar i presidentit Obama, i cili ka lënë Shtëpinë e Bardhë dhe është vendosur 2 milje larg Shtëpisë së Bardhë dhe sipas medias po bën “presidencë paralele” përballë presidentit Trump.  Lu nuk ka njoftuar cilit president i përket, përderisa asnjëherë nuk ka përmendur presidentin Tump dhe as ka dhënë ndonjë njoftim në emër të tij. Ndërsa zonja Vlahutin përfaqëson BE që ndodhet në krizë; por kjo edhe vetë përballon një moment krize për shkak të një vile të blerë “dyfish i çmimit”- sipas NewEuropë. Misioni i tyre është shumë i vështirë në këto rrethana, aq më shumë që sipas të dhënave të dy mbajnë anësi politike në favor të qeverisë. Trokitja te Presidenti mund të shërbejë si qetësim shpirtëror.

/Veritas.com.al/

Kotzias sends stern warning to AnkaraKathimerini

Foreign Minister Nikos Kotzias has said that Ankara came “very close” to crossing Greece’s red lines in the Aegean when one of its coast guard boats fired live ammunition during an excercise in Greek territorial waters near the islet of Farmakonisi in the eastern Aegean on Friday.

In an interview with Alexis Papachelas on Skai TV late Tuesday, he said the “game” played out at Farmakonisi was a “serious violation of international law,” and, striking a more belligerent tone, warned that Turkey “should know that we will not always be tolerant, that our response will not only be the one that we gave then, that it will be much harsher.”

He described Turkey as a “nervous power” reminiscent of the post-Bismarck era in 19th century Germany which “did not maintain a balance with its environment. ”

For that reason, he said, “our care for the security of our country and its sovereignty is greater than in the past,” adding, “Some people in Turkey think that Greece could be like Syria or Iraq.” But, he added, “Turkey is making a mistake” in believing that Greece is weak with regard to its defense because of its economic crisis. He stressed that Greece has international law and climate on its side and they “are not the only instruments we have.”

Tensions between both countries spiked after the Supreme Court’s recent refusal to extradite eight Turkish servicemen to Turkey to stand trial for their alleged role in the failed coup attempt there last July. But Kotzias insisted that Turkey was jittery long before the extradition case.

Tuesday, February 21, 2017

Sali Berisha: USA - EU Ambassadors, are behaving as Governor in Albania

Image result for sali berisha donald lu

Serious charges of Former Prime Minister and President Sali Berisha addressed to the US and the EU Ambassador in Tirana, about the judicial reform "Vetting" that the Western alliance, is applying to reform justice in Albania, changing also the Constitutional of Albania. .

But Sali Berisha, has gone further, accusing the US ambassador and the EU, to open involvement in favor of the Albanian Government, meanwhile, they have added new charges against the opposition, as the cause of the barrier of Justice Reform.

"USA - EU Ambassadors, Donald Lu and Vllahutin, are behaving as Governor in Albania, and it is unacceptable for a democratic country like Albania," said Berisha during a TV emission in News 24 television.

 "The charges against the prosecutor of the Republic of Albania raised by US Ambassador Donald Lu, are unacceptable, and for the Ambassador of the EU, Vllahutin, pronounce that it was involved in corruption and belief, buying a villa for residence as four times the real price", Berisha said.

"Judicial reform is a reform designed by Soros, who supports the criminal government of Rama through two ambassadors in Tirana, Berisha said.

For several days, the Albanian opposition led by Sali Berisha and Lulezim Basha, is holding a rally in the center of Tirana, calling for technical government on the eve of parliamentary elections in June.

MONTENEGRO'S EX-PM ACCUSES RUSSIA OF "DESTRUCTIVE" POLITICS

Montenegro's ex-PM accuses Russia of "destructive" politics
AP
February 21, 2017 at 12:38 pm | By PREDRAG MILIC
PODGORICA, Montenegro (AP) — Montenegro's former prime minister has accused Russia of "destructive" politics in the Balkans following what the country says was a thwarted attempt to overthrow its pro-Western government.

Milo Djukanovic, who stepped down after the alleged pro-Russian plot in October to prevent the small Balkan country from joining NATO, said that Moscow "harnessed a lot of destructive material toward Montenegro."

Montenegro is now "in the line" of Moscow's attempts to expand its influence in the war-torn Balkans, and pro-Russian opposition parties are ready to use "bloodshed and a coup" to install a pro-Kremlin government, Djukanovic said late Monday while addressing his Socialist Democratic Party youth in the country's second-largest town of Niksic, ahead of local elections.

"A new, puppet government would only serve the interest of Moscow, which wants to send a message to Europe and NATO that they cannot expand in the Balkans without its consent," said Djukanovic, who brought the country to the threshold of NATO membership.

Russian officials have recently named Serbia, Bosnia, Macedonia and Montenegro as Moscow's sphere of interest in the Balkans, saying they should not join NATO. The former Yugoslav republics were never part of the Soviet bloc and officially all of them want to join the European Union.

Speaking in neighboring Kosovo, NATO's Supreme Allied Commander for Europe, Gen. Curtis M. Scaparrotti, voiced his concern "about ways that Russia has influence in the region that is not as helpful at times, particularly in the media with disinformation and political influence."

"The stability of the western Balkans is of critical importance for NATO because security and stability in this region is important to the security and stability of Europe, a Europe that's whole, free and at peace," he said.

Montenegro's prosecutors have accused Russia and its secret service operatives of plotting the election-day coup attempt that included alleged plans to kill Djukanovic and take over parliament. Some 20 people — including two Russians — have been accused of taking part.

The Kremlin has repeatedly denied involvement in the plot. But it has openly supported nationalist parties and groups opposed to Montenegro's NATO membership.

___

Associated Press writer Dusan Stojanovic contributed from Belgrade, Serbia.

NATO general: Troops will stay in Kosovo as long as needed

NATO's Supreme Allied Commander for Europe (SACEUR) U.S General Curtis Scaparrotti, speaks during a press conference at the KFOR military headquarters in Pristina in Kosovo capital Pristina on Tuesday, Feb. 21, 2017 during his visit to Kosovo. (AP Photo/Visar Kryeziu)

 NATO's Supreme Allied Commander for Europe (SACEUR) U.S General Curtis Scaparrotti, speaks during a press conference at the KFOR military headquarters in Pristina in Kosovo capital Pristina on Tuesday, Feb. 21, 2017 during his visit to Kosovo. (AP Photo/Visar Kryeziu)

By Associated Press

PRISTINA, Kosovo (AP) - A senior NATO commander has assured Kosovo that the military alliance will maintain troops in the Balkan country "for as long as it's necessary."

NATO's Supreme Allied Commander for Europe, Gen. Curtis Scaparrotti, met with local officials and Western ambassadors during a visit Tuesday to Kosovo.

Some 4,500 troops from 31 countries have been deployed in Kosovo since June 1999, after NATO's 78-day air campaign to stop a bloody Serbian crackdown against ethnic Albanian separatists. Kosovo declared independence from Serbia in 2008, but Serbia has not recognized it as a country.

"We will keep in place a flexible, determined presence and will make changes only when the security situation allows. KFOR remain a robust and credible force, capable of carrying out its mission for as long as it's necessary," Scaparrotti said.

He also expressed concern about Russia's attempted influence in the region "particularly in the media with disinformation, political influence, etc."

Earlier this month, NATO Secretary General Jens Stoltenberg also visited Kosovo to urge it and Serbia to normalize their ties. Tensions between Kosovo and Serbia have been building again after a series of inflammatory incidents.

Serbia, backed by Russia, has also sought to maintain influence in Kosovo's north, where most of the country's Serb minority lives.


"Destruction of Palmyra and churches in Kosovo - same thing"


The creation of a Kosovo army would represent a new step toward the deepening of regional instability and Serbia expects the UN Security Council to react.
Source: B92
(Getty Images, file)
(Getty Images, file)
This is according to the Serbian Ambassador in Moscow Slavenko Terzic.
According to Russian daily Izvestiya, Terzic also remarked that the answer to the question, "who and why needs a destabilization of the region" should be found.

"What is the geopolitical sense in the obvious process of creating 'a greater Albania'? I think that for this reason, an urgent response of the UN Security Council is needed," the diplomat said.

Terzic also stressed that the existence of double standards when it comes to the West's approach to Kosovo was obvious:

"It's a real pity that we see double standards. On one hand there is the fight against radical Islamism in the Middle East, while on the other the same radical Islamism is being sustained in Kosovo and Metohija. Isn't the destruction of Serbian churches and monuments in Kosovo the same as the destruction of Palmyra?"

Επικίνδυνες καταστάσεις στην Αλβανία

Εφημερίδα ΜακεδονίαΕλευθέριος Τζιόλας - 19/02/2017

Makedonia newspaper

Ήταν Ιούνιος του 2001, όταν εκ μέρους της ελληνικής Βουλής, συμμετείχα ως μέλος της ορισμένης πολυμερούς επιτροπής του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση – επιτήρηση των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλβανία. Επικεφαλής, υπεύθυνος της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ένας έμπειρος και ικανός πολιτικός, τον οποίο εκτιμούσα -και εκτιμώ- βαθιά, ο Σήφης Βαλυράκης. Ο Σ. Βαλυράκης ξαναγύριζε στον τόπο, όπου είχε βρεθεί 30 χρόνια πριν, επί Εμβέρ Χότζα, καταδικασμένος σε καταναγκαστικά έργα στο Φιέρι, μετά την θρυλική απόδρασή του την περίοδο της χούντας από τις φυλακές της Κέρκυρας όπου κρατούνταν, κολυμπώντας απέναντι στις ακτές της Αλβανίας.
Κατά την κατανομή των περιοχών ευθύνης, ζήτησα με παρρησία και συναίσθηση ευθύνης από τον Σ. Βαλυράκη να ορισθώ υπεύθυνος για την περιοχή της Χειμάρρας. Γνωρίζαμε και οι δύο τη σημασία και τη βαρύτητα και της περιοχής και της κοινής μας απόφασης. Στις προηγηθείσες βουλευτικές εκλογές είχαν γίνει »σημεία και τέρατα», όργιο βίας και νοθείας στις βορειοηπειρώτικες περιοχές της ελληνικής μειονότητας και ιδιαίτερα στη Χειμάρρα, κέντρο πάντα του ελληνισμού στην Αλβανία, ιδιαίτερη πατρίδα και του Πύρρου Δήμα. Όταν ήταν να ξεκινήσουμε από τα Τίρανα, όπου είχε συναντηθεί το σύνολο των μελών-αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων του ΟΑΣΕ, ο Σήφης σε προσωπική συνάντηση των δυο μας, έδωσε τις τελευταίες οδηγίες για την εξαιρετικά ευαίσθητη αποστολή. Ήδη, από την Ελλάδα, όταν είχα ζητήσει να μετέχω στη σχετική ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, είχα προετοιμασθεί για τους ανθρώπους που θα έβλεπα εκεί (στη Χειμάρρα) και το ρόλο καθενός. Με δύο τζιπ, παλιάς εποχής, η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ (ένας Έλληνας, ένας Ολλανδός και μία Φιλανδή), συνοδευόμενη από τρεις υπηρεσιακούς κατευθυνόταν, μέσα από άγριο ορεινό τοπίο, προς τη Χειμάρρα. Ο μόνος που είχε καυτό, ζωτικό ενδιαφέρον ήμουν ο ίδιος, οι δύο άλλοι συνάδελφοι ήταν σχετικά ουδέτεροι, τυπικοί παρατηρητές… Είναι, μάλλον, αντικείμενο άλλου σημειώματος, η παρουσίαση των σκληρών, απερίγραπτων συνθηκών των εκλογών για τις οποίες τυπικά βρέθηκα (βρεθήκαμε) στη Χειμάρρα, καθώς και των αποφάσεων, των επιλογών και των μέτρων που ελήφθησαν, τότε, εκεί και σε επαφή με τα Τίρανα, για τη στοιχειώδη εξομάλυνση και πραγματοποίηση των εκλογικών διαδικασιών, σε όλα τα τμήματα. Nα σημειώσω μόνο, ότι η επίσημη ταυτότητα-κάρτα του μέλους της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΟΑΣΕ, αποτέλεσε αποτρεπτική ασπίδα στην αναμέτρηση με ένοπλους παρακρατικούς του Μπερίσα που γυρόφερναν, τραμπουκίζοντας και τρομοκρατώντας την παραμονή και τη μέρα των εκλογών.

Οι εκλογές εκείνες, που κρατήθηκαν με »νύχια και δόντια» στην κόψη της νομιμότητας, ήταν τελικά για τη Χειμάρρα σαρωτικά νικηφόρες, για το κυρίαρχο ελληνικό στοιχείο. Αυτή ακριβώς η κυριαρχία επιχειρήθηκε να σπάσει με τη νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, μέσω της οποίας η Χειμάρρα και οι άλλες μειονοτικές περιοχές τεμαχίσθηκαν και προσκολλήθηκαν σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό, με σκοπό να καταστεί ανέφικτη η δυνατότητα εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις τρεις μέρες και τα δύο βράδια που έμεινα στη Χειμάρρα -κοιμήθηκα συνολικά πέντε – έξι ώρες- άκουσα, είδα, πληροφορήθηκα, ανεβοκατέβηκα, συνομίλησα, περπάτησα και νύχτα και μέρα, έζησα από κοντά τις συνθήκες των Ελλήνων στον μαρτυρικό αυτό τόπο, βίωσα, παρά την όποια ιδιοσυστασία του θεσμικού κοινοβουλευτικού-παρατηρητή του ΟΑΣΕ, μια κατάσταση διώξεων, εξώσεων, εκβιασμών και ύπουλων χαφιεδισμών πολλαπλών επιπέδων και μορφών, που δεν μπορεί να αποδοθεί και να γίνει κτήμα μέσα κι από την πιο έντονη δυνατή περιγραφή! Την ίδια στιγμή, διαπίστωνα στα αυλακωμένα πρόσωπα, στις σφιγμένες γροθιές, στα μετρημένα και βαριά λόγια τους, το βάθος του κουράγιου, της δύναμης και της βούλησης αυτών των ανθρώπων, της συνείδησής τους για ένα χρέος απέναντι σε ό,τι ελληνικό, σε ό,τι δίκαιο, το στέρεο αίσθημα αποστολής! Είναι μια παρακαταθήκη που διαρκεί και εγκαλεί…

Ναρκωτικά, πολιτική κρίση
Η Αλβανία εμφανίζει μια εικόνα, όπου η οικονομία της τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης που πλησιάζουν ακόμα και το 3% και ένα πρόγραμμα μεγάλων τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων, κυρίως στις περιοχές των Αγ. Σαράντα και της Χειμάρρας (απ’ όπου και ο βασικός λόγος καταπατήσεων και αποσπάσεων περιουσιών των Ελλήνων). Όμως, οι κύριοι λόγοι της οικονομικής της ενδυνάμωσης οφείλονται, από τη μια στην καλλιέργεια, το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση προς την Ιταλία και τις ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο κ.ά.) του χασίς και των ναρκωτικών, απ’ όπου υπολογίζεται ότι προέρχεται το 30% της εμφανιζόμενης ανόδου (τα οικονομικά εισοδήματα της »ναρκο-οικονομίας» νομιμοποιούνται στην επόμενη φάση ως »επενδύσεις») και από την άλλη, στη συνεχιζόμενη ροή εμβασμάτων από την Ελλάδα, με πάνω από 40% του συνόλου των εισροών, από την Ιταλία (περί το 30%) και τις ΗΠΑ (περίπου 10%). Η υπόθεση του χασίς και των ναρκωτικών, κάτω και από την πίεση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εξελίσσεται σε μεγάλη και σοβαρή εσωτερική πολιτική κρίση.

Η σοβαρότητα του ζητήματος οδήγησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ι. Μανιάνι, προερχόμενο από το συνεργαζόμενο κόμμα του Ι. Μέτα (προέδρου της Βουλής) να ζητήσει, μπροστά στην αδυναμία των αστυνομικών αρχών, την επέμβαση του στρατού για την εκκαθάριση μεγάλων περιοχών, γειτονεύουσες με το Κόσοβο και τη fYROM, όπου υπάρχουν και εξαπλώνονται καλλιέργειες χασίς, ζητώντας παράλληλα, να συλληφθεί ο επιχειρηματίας Κ. Μπαλίλι με την κατηγορία του χρηματοδότη και υπεύθυνου για την εκτεταμένη καλλιέργεια χασίς και τη διακίνηση ναρκωτικών. Γεγονότα που οδήγησαν τον πρωθυπουργό, Ε. Ράμα, αντί να προβεί στη λήψη μέτρων που ο υπουργός του του πρότεινε, να τον παύσει, κλιμακώνοντας έτσι τη σοβούσα κρίση, καταφεύγοντας στην υποστήριξη, απέναντι σε πιθανό εσωτερικό κυβερνητικό ρήγμα, στο κόμμα των Αλβανοτσάμηδων, τους οποίους έχει καταστήσει κυβερνητικούς εταίρους του. Ταυτόχρονα, ο Ε. Ράμα έδινε προς την Ε.Ε. το εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα, ότι στον τομέα αυτόν η κυβέρνησή του όχι μόνον αδυνατεί να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα εκκαθάρισης, αλλά ότι οι συμπεριφορές του στοιχειοθετούν συνυπευθυνότητα, για την οποία κατηγορείται και από τμήματα της κυβέρνησής του και από άλλες δυνάμεις στη χώρα του.

Ισλαμικός φονταμελισμός, διάχυτη εγκληματικότητα
Το άλλο μεγάλο και σημαντικό ζήτημα είναι η άνοδος και η επέκταση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στη χώρα. Δεν πρόκειται για την εικόνα που τείνει να δοθεί του θρησκευτικού δικαιώματος και της δήθεν ιστορικά διαμορφωμένης τάσης της αλβανικής κοινωνίας προς τον ισλαμισμό. Πράγμα, μάλιστα, καθόλου αληθές, όταν σήμερα, το 22% του αλβανικού πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, κάτω από τη φωτισμένη, άοκνη, ευεργετική ποιμεναρχία του αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Αλβανίας, Αναστασίου. Αυτά, λοιπόν, περί ιστορικής ισλαμικής τάσης αποτελούν καλοστημένα προσχήματα, πίσω από τα οποία υπάρχει και αναπτύσσεται μια πραγματικότητα ζοφερή και οδυνηρή, με τη δημιουργία ενός ευρέως δικτύου, με εστίες τα τζαμιά, καθοδηγητές θρησκευτικούς ηγέτες (ιμάμηδες κ.λπ), οργανώσεις προσχηματικά πολιτισμικού χαρακτήρα, ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία και δαιδαλώδεις χρηματοδοτήσεις από σουνιτικές χώρες του Κόλπου. Το τρίγωνο Τίρανα – Πρίστινα – Τέτοβο, με κυρίαρχη πάντα την αναφορά στα »μητρικά Τίρανα», συγκροτεί το πλαίσιο του αλβανικού ισλαμικού φονταμενταλισμού, απ’ όπου σημαντικός αριθμός πιστών έχει μεταβεί στα πολεμικά μέτωπα του συριακού δράματος με συμμετοχή του στο »Ισλαμικό Κράτος» και όσοι, όταν επέστρεφαν, συνέχιζαν εκπαιδευμένοι πλέον, αποφασιστικότερα το ρόλο τους.

Τον Μάιο 2015, στο Δικαστήριο Σοβαρών Εγκλημάτων των Τιράνων, η κοινή γνώμη σε Αλβανία, Ευρώπη και διεθνώς είχε μια αντιπροσωπευτική εικόνα όλων αυτών. Οι φονταμενταλιστές ιμάμηδες Genci Balla (από το τζαμί των Τιράνων) και Bujar Hysa (από τζαμί των περιχώρων των Τιράνων) μαζί με πέντε συνεργάτες τους δικάζονταν με ένα βαρύ κατηγορητήριο που στοιχειοθετούταν από στρατολόγηση πιστών με προορισμό τις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, από συστηματικό προσηλυτισμό και ρητορική μίσους. Από το εδώλιο του κατηγορουμένου ζητούσαν να δικαστούν με το νόμο της σαρία, απειλούσαν με τον »στρατό του Αλλάχ» που θα καταλάβει τη Ρώμη και την Περσία, προέβαλαν τις θέσεις του »Ισλαμικού Κράτους», ενώ, παράλληλα, πιστοί τους, εκτός του δικαστηρίου, προσεύχονταν εκτοξεύοντας κατάρες και απειλές. Δεν είναι τυχαίο, ότι πρόσφατα η ιταλική εφημερίδα »La Republica» με τίτλο της »Τρομοκρατία, σημαίες του ISIS σε αλβανικά χωριά» γράφει συγκεκριμένα: »Εφηβοι από τα χωριά Leshnica, Zagorcan και Rremen είναι σαν αυτούς που έκαναν την Ευρώπη να τρέμει.

Είναι πιο επικίνδυνοι από τον Almir Daci που κατάγεται από τη Leshnica και έχει ριζοσπατικοποιήσει εκατοντάδες άτομα. Ο Almir Daci φέρεται νεκρός από τον περασμένο Μάρτιο στη Συρία». Το δημοσίευμα δημιουργεί την εικόνα, ότι πολλοί Αλβανοί που διαβιούν στην Απουλία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τον ιταλικό πληθυσμό, ενώ ακόμη, προσθέτει ότι είναι γνωστό πως Αλβανοί εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην επαρχία του Μπάρι, με τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. Έμμεσο μήνυμα για την επέκταση της ισλαμικής δραστηριότητας αποτελεί ο ταυτόχρονος συνεχής διωγμός του ελληνικού στοιχείου, της καταστροφής ορθόδοξων χριστιανικών μνημείων, εκκλησιών και μοναστηριών, καθώς και ο ωμός, απροσχημάτιστος σφετερισμός περιουσιών και της Εκκλησίας και των Ελλήνων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται: το γκρέμισμα του Ι. Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας, η αυθαίρετη μεταβίβαση, το 1998, 400.000 τ.μ. που περιλαμβάνει και την Ι.
Μονή των Σαράντα Μαρτύρων στον Servet Ismail, που αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστογράφος και καταδικάσθηκε ποινικά, χωρίς όμως να επιστραφεί η ιδιοκτησία στην Ι. Μονή! Τελευταία, μαζί με την αυθαίρετη απόσπαση των περιουσίων από 19 Έλληνες της Χειμάρρας, οι οικοδομικές εργασίες του πρώην γενικού διευθυντή της Αστυνομίας στον περιβάλλοντα χώρο της Ι. Μονής των Αγίων Θεοδώρων στη Χειμάρρα αποτελεί μία ακόμα τέτοια ακραία περίπτωση. Η διάχυτη εγκληματικότητα, όχι μόνο στις περιοχές της Χειμάρρας, της Δρόπολης, των Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου, αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας της Ηπείρου (Κόνιτσα, Πωγώνι, Χιονιάδες, Μολυβδοσκέπαστο, Ξηρόβαλτο, Ορεινό κ.λπ.) είναι ένα συνοδευτικό σκληρό φαινόμενο του κλίματος παρανομίας και αυθαιρεσιών που απλώνεται στην ευρύτερη περιοχή και απαιτεί συστηματική και οργανωμένη αντιμετώπιση.

Το ελάχιστο καθήκον
Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μία γείτονα με εθνικιστικές αντιλήψεις, σε πολλές περιπτώσεις μισαλλόδοξες συμπεριφορές και με πολιτική καταπάτησης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της μειονότητας στην ελευθερία, την περιουσία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία. Οφείλει να είναι αποφασιστική και ανυποχώρητη. Η Ε.Ε. βρίσκεται με μία υποψήφια προς ένταξη χώρα με κρίσιμα ζητήματα λαθρεμπορίου, ισλαμικού φονταμενταλισμού, δημοκρατικών ελευθεριών, ανθρώπινων δικαιωμάτων, λειτουργίας της δικαιοσύνης ανοιχτά και μείζονα. Οφείλει να ασκήσει τη μέγιστη πίεση για συμμόρφωση και προσαρμογή. Και αυτό μπορεί να το πράξει.Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 19 Φεβρουαρίου 2017

White Rocks - Το τουριστικό συγκρότημα που ανήκει στον αδελφό του Ράμμα, στις Δρυμάδες - Το ελληνικό ΥΠΕΞ κοιμάται;


Infognomonpolitics

Σύμφωνα με καταγγελία Έλληνα της Χιμάρας, πρόκειται για τουριστικό συγκρότημα που χτίστηκε σε γη Έλληνα, στο ελληνικότατο χωριό Δρυμάδες, της Βορείου Ηπείρου.

Ο Ελληνισμός ανυπεράσπιστος ακόμα και απέναντι στην αλβανική επιθετικότητα.
Με ένα ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που διαχρονικά είναι ανίκανο να προστατέψει τον Ελληνισμό.

Related: 

 http://www.gazetaexpress.com/lajme-nga-shqiperia/gazeta-greke-miku-i-kryeministrit-rama-do-te-ndertoje-super-resort-turistik-ne-himare-208209/

http://www.panorama.com.al/ja-resorti-19-mije-m2-i-edvinit-dhe-olsi-rames-ne-fshatin-gjileke-foto/

Monday, February 20, 2017

Thaci to Russia: "Recognize Kosovo, make it easy on Serbia"

Pristina (Tanjug, file)
Hashim Thaci has asked Moscow to see beyond Serbia's interests when it consideres its "relations with Kosovo" and - "not to compare them with Crimea."

SOURCE: B92, TANJUG MONDAY, FEBRUARY 20, 2017 | 17:55
 

According to Tanjug, this has been reported on Monday by the public broadcaster in Kosovo, RTK.

"Russia should recognize Kosovo and in that way ease the burden that Serbia carries," Thaci, who serves as Kosovo's president, told a meeting of parliamentary foreign affairs committees taking place in Pristina.

He also called on the remaining EU countries who have not done so to recognize Kosovo.

According to Thaci - the proclamation of independence of Kosovo "was not unilateral" - instead, he explained, it was coordinated with "international partners."

Previously on Monday, media reports said that Thaci addressed Spain with a recognition plea - this time stressing that Spain's own separatist movements were in no way related to the one in Serbia's southern province of Kosovo.

Thaci's efforts came days after the 9th anniversary of the unilateral declaration of independence of Kosovo, which Serbia continues to consider a violation of its Constitution, sovereignty, and territorial integrity.

Spain is one of five EU's 28 member-states that have not recognized the territory as an independent state, while in the UN Security Council, Russia is joined by China in ignoring the proclamation. However, the United States, France, and Britain recognized Kosovo as independent shortly after the February 17, 2008 proclamation was made in Pristina.

Bill Clinton is brought to tears as Kosovan waiter at NYC restaurant thanks him for allowing him to come to the US after he was tortured in civil war

Bill and Hillary Clinton were dining at the New York City restaurant The Seafire Grill on Friday night when one of the waiters thanked Bill for saving his life during the Yugoslav Wars

Bill and Hillary Clinton were dining at Sea Fire Grill on Friday night
An anonymous waiter told them about his time in war-torn Kosovo
He told Bill Clinton the military efforts he authorized in 1999 saved his life
Clinton launched a NATO bombing campaign to force Yugoslav troops out of Kosovo

By Jordan Gass-Poore for Dailymail.com

PUBLISHED: 23:05 GMT, 19 February 2017
Bill Clinton was moved to tears by an Albanian waiter at a New York City restaurant who credited the former president with saving his life.

Bill and Hillary Clinton were dining at The Seafire Grill on Friday night when one of the waiters dropped to his knees in front of them and said: 'Sir, I want to thank you. If not for you, I wouldn't be alive today.'

The waiter told them his harrowing tales of his time in war-torn Kosovo, a disputed borderland between Serbia and Albania.

After dinner, the Clintons shook the hands of other members of The Seafire Grill's (pictured) waitstaff, the majority of whom are Albanian

Bill and Hillary Clinton were dining at the New York City restaurant The Seafire Grill on Friday night when one of the waiters thanked Bill for saving his life during the Yugoslav Wars


After dinner, the Clintons shook the hands of other members of The Seafire Grill's (pictured) waitstaff, the majority of whom are Albanian


He fled Kosovo at 16, after his dad and other family members were tortured by the Yugoslavs during the war, TMZ reports.

Now 32, the waiter, who came to the US in 1999, credits Bill with saving his life.

As president, Bill launched a NATO bombing campaign in 1999 to force Yugoslav troops out of the disputed territory, which paved the way for Kosovo's independence nine years later.

This 11-foot-tall bronze statue of the former president overlooks Bill Clinton Boulevard in Kosovo's capital city, Pristina

When the waiter finished speaking, Bill grabbed the man's hand and wept.

The waiter spoke on the condition of anonymity out of fear of anti-immigration sentiment and did not want his photo published.

After dinner, the Clintons shook the hands of other members of the restaurant's waitstaff, the majority of whom are Albanian.

Media close to Prime Minister Rama, accuses Greece, on opposition protests of Democratic PartyIn January 2011, when protests led by opposition SP (now in government), the media close to Prime Minister Berisha, accusing Greece, supporting opposition protests of Socialist Party.

But common is the presence of the President of HRUP, Vangjel Dule, in both protests in 2011 with SP and today in 2017 with DP, which targets Greece as always, after the demonstrations, indeed surrendered to the government.

The accusations are so ridiculous how much interfering of any neighboring state in the internal affairs of the Albanian policy, the excuses are baseless.

Albania and its democracy, strictly monitored by the USA and the EU, and for issues of security and stability, from NATO and Western intelligence, part of which is Greece.

LUFTA E PERËNDIMIT NË BULEVARDIN TONËImage result for albania soros caricatures photosFrrok Çupi/

Akti i fundit shfaqet nesër, e hënë, mbasdite:

Nesër zbret në Tiranë reporteri i BE, Knut Fleckentstein. Para se të mbërrijë në Tiranë ai ka shpallur në agjendë “takim me politikanët”, dhe pastaj me “studentë” dhe me “avokatin e Popullit”. Deri më sot kurrë nuk është thënë, globalisht, se një i dërguar i BE shkon diku për të “takuar politikanë”. Kësaj here i dërguar i BE ka me vete një “thes” gjërash që e ka emërtuar “me politikanë”; që do të thotë se ende nuk është gati të tregojë “cilin politikan” do të takojë. BE është tani në gjendjen më të mjerë që ka parë historia; deri edhe në pikën ku nuk mund të përcaktojë agjendë korrekte zyrtare. Por një gjë dihet para se reporteri i BE të mbërrijë: Ai do të vijë i shqetësuar nga protesta popullore kundër qeverisë. Zoti Fleckentstein është një socialist gjerman, , që me siguri ka kuptuar me trishtim se në Tiranë po i preket oborri i tij majtist. Majtistët në Europë, në gjendjen më të keqe se kurrë, pasi janë abandonuar nga kombet e tyre, po “varen” në degë të dobëta si qeveria e Tiranës, e Beogradit, e Athinës, etj. Lufta e tyre me “populistët”, që tashmë janë kthyer në një stuhi perëndimore, është e humbur. Zoti Feckentstein vjen në Tiranë për të demonstruar luftën Perëndimore mes elitës së dështuar dhe populistëve të rinj. Me këtë rast do që të mbajë Tiranën, me patjetër, në pjesën e “moçalit” politik.

Akti i ditës së fillimit të protesës anti- qeveritare:

Akti kulmor u manifestua me letrën e zotit Dana Rohrabacher, kongresmen Republikan i Shteteve të Bashkuara. Ditën e fillimit të protestës anti -qeveritare në sheshin e Tiranës ai i shkroi kryetarit të PD, Basha, me mesazhin se Shtetet e Bashkuara përkrahin zgjedhje të lira e të ndershme në Shqipëri si dhe përpjekjet për t’i realizuar ato. Ekipi i ri i konservatorëve të Presidentit Donald Trump ka vëmendje mbi Shqipëri-ku është i njohur krimi dhe korrupsioni qeveritar që nga Tirana në Washington. Këtë lloj qeverisjeje zoti Trump e quajti “swamp” dhe nisi luftën për tharjen e tij.  Zoti Rohrabacher është drejtor i Komisionit të Punëve të Jashtme për Europën në Kongres dhe një nga njohësit më të mirë të çështjeve të Ballkanit. Ai është zyrtari i parë i Shteteve të Bashkuara që i përket ekipit të Presidentit të ri të Shteteve të Bashkuara, i cili reagon për një çështje të Shqipërisë. Para tij, asnjë nga të dërguarit amerikan, madje as vetë ambasadori Donald Lu, nuk janë misionarë të Presidentit aktual të SHBA. Këtu në Tiranë ka një përplasje të dukshme mes “pushtetit të dyfishtë” të Obama- Clinton dhe presidentit të zgjedhur Donald Trump. Në bulevardin e protestës kjo manifestohet qartë.

Akti i të dërguarve fals nga Amerika dhe BE:

Në rrëmujën që bëri ambasadori amerikan Donald Lu, duke sulmuar prokurorin e Përgjithshëm të Republikës për shkak se nuk i funksionoi presioni për të kryer korrupsion gjigand me një kompani kanadeze, , dikush del dhe merr anën e Lu. Në fakt anën e ambasadorit duket që e ka paguar vetë Soros nga Amerika. Soros është i shpallur si “kërcënim për sigurinë kombëtare” në Amerikë, por mbretëron në media dhe në qeverinë e Shqipërisë. Mediat shpikën një lajm sikur “Amerika përkrah Lu”. Emri që sollën mediat si mbrojtjes të ambasadorit Lu, dmth., të interesave të Soros e tj., ishte Mark Toner. Këta e shitën si “zëdhënës të Departamentit të Shtetit”. Në fakt Mark Toner  nuk është zëdhënës i Departamentit të Shtetit. E shumta, ai është “acting spoksman” (ndihmës i zëdhënësit kur nuk është zëdhënësi). Por zëdhënësi i State Departamentit pas zgjedhjes së zotit Tillerson në krye të tij, nuk mungon asnjë ditë. Toner është anëtar i administratës së vjetër të Obamës, që akoma nuk ka marrë rreckat… Lajmet false përplasën Amerikën “e vjetër” dhe Amerikën e re mu këtu në Tiranë, me sebep Lu. Edhe në emër të BE, zotin Lu e mbështeti shoqja e tij, Vlahutin. Edhe në Kosovë i mblodhi gjithë krerët e shtetit një Metthew Palmer, që në fakt është asgjë në administratën e re amerikane. Ka qenë vetëm diplomat në Beograd… Këto ndodhën brenda pak ditësh, dhe po manifestojnë përplasjet perëndimore.

Akti i përkatësive në bulevardin e Tiranës:

Protesta e fuqishme popullore në Tiranë, siç duket, e vuri kombin në anën e rendit të ri botëror. Politika shqiptare është e dominuar nga mafiozë ndërkombëtar si George Soros,e të tjerë. Beteja për të themeluar rendin e ri botëror ka nisur me ndarjen e kombeve prej elitave liberale majtiste dhe deri me fitoret e mëdha Brexit e Trump në botën Anglosaksone. Europa Perëndimore po dominohet nga epoka e re e rendit botëror. Qeveria shqiptare është tërësisht e paguar nga fondet e Soros. Kryeministri vetë dhe të gjitha gratë e tij janë anëtare të bandës së Soros; ministra gjithashtu, media- po e po. Beteja në Bulevardin e Tiranës nuk është një rastësi, as edhe një gjë që ndodhi sepse ashtu ndodhi: Pushteti i ushqyer nga mafia e brendshme dhe e jashtme  kërkojnë të mbajnë nën skllavëri këtë komb.

Bulevardi i madh që ka edhe emrin “Dëshmorët e Kombit” është kthyer në arenën e betejës. Nuk mund të fitojë e rrëzuara.
veritas

Ελλάδα και Αλβανία: ο δύσβατος δρόμος των ψευδαισθήσεων

Image result for Ελλάδα και Αλβανία: Ο δύσβατος δρόμος των ψευδαισθήσεων και ο αξιότιμος κ. Ράμα

Άρθρα, Αρθρογραφία, Δημοσιεύσεις

Alexandros Mallias (Former Ambassador of Greece in Tirana)

Link
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Άμυνα και Διπλωματία”, τεύχος Φεβρουαρίου 2017

Ο δρόμος της αναζήτησης εξόδου από το τέλμα των σχέσεών μας με την Αλβανία είναι δύσκολος και ανηφορικός. Οι προσδοκίες των Αθηνών για «αλλαγή στάσης των Τιράνων»,  μετά από κάθε αλβανικές εκλογές, στηρίζονται σε ψευδαισθήσεις. Όπως συνέβη στο παρελθόν, συμβαίνει, πάλι, τώρα.
Τον Ιούνιο του 2013, κάποιοι  επέλεξαν να πιστέψουν ότι, με την εκλογή του  κ. Έντι Ράμα στη θέση του πρωθυπουργού, όλα θα αλλάξουν πορεία. Αυτό έλεγαν δημόσια εδώ, στην Αθήνα. Κάποιοι άλλοι, τον Ιούλιο του 2010, δέχονταν με ανοιχτές αγκάλες τον τότε πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας κ. Ράμα στον Πόρο. Ενώ, δηλαδή,  είχε φροντίσει, ήδη από τον Ιούλιο του 2009, να τορπιλίσει την Συμφωνία  για τις Θαλάσσιες Ζώνες ( Α.Ο.Ζ.). Η θέση του ήταν  καθαρή και δημόσια.
Παρά τις αδυναμίες τους, η πολιτική των Αλβανών  γειτόνων μας δεν εξαρτάται πλέον από την κομματική  ταυτότητα ή το όνομα των Πρωθυπουργών. Έχει συνέχεια. Και στηρίζεται σε καθαρές θέσεις. Ας αντιληφθούμε, επίσης, ότι οι επαναλαμβανόμενες από όλους σχεδόν  τους Υπουργούς Εξωτερικών, από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι πρόσφατα, δηλώσεις του τύπου «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας» αντανακλούσαν περισσότερο μιαν ευχή, παρά την πραγματικότητα. Ψευδαισθήσεις αντί  της πραγματικότητας!
Η πολιτική και οικονομική μας κρίση και οι επιπτώσεις της στην διπλωματική μας ισχύ αναλύεται σταθερά από τις δομές της Αλβανίας. Ας μην τις υποτιμούμε. Μετά λόγου γνώσης ισχυρίζομαι ότι είχαν και έχουν καλή και ακριβή πληροφόρηση.
Η ερμηνεία που δίνουν, τα τελευταία χρόνια, τα Τίρανα είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από την Αλβανία την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. Η ισχυρότερη απόδειξη στα μάτια των ιθυνόντων και των διπλωματών της Αλβανίας  είναι ότι η Ελλάδα άνευ προϋποθέσεων -ή άνευ  πλήρωσης των προϋποθέσεων- συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιου για ένταξη στην Ε.Ε. στην Αλβανία, τον Ιούνιο του 2014, επί της Ελληνικής, δηλαδή, Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Αλβανοί εκτιμούν ότι,  όταν δίνουμε  χωρίς να απαιτούμε αντάλλαγμα, είναι προϊόν αδυναμίας και όχι χειρονομία καλής θέλησης. Χάθηκε, δηλαδή, μια μεγάλη ευκαιρία να θέσουμε από τότε, εντός του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την επίλυση των ζητημάτων που μας ενδιαφέρουν και μας ενοχλούν.
Κατά την τελευταία επταετία, τα Τίρανα, ανεξαρτήτως Πρωθυπουργών, κομμάτων και κυβερνήσεων, νιώθουν, κατά συνέπεια, ότι ο νότιος γείτονάς τους χάνει ισχύ. Τώρα, λοιπόν, προστέθηκε και  η ρητορική της αλαζονείας. Να μην ξεχνάμε όμως ότι συχνά η Αλβανία, στο παρελθόν, αντιμετωπίσθηκε με υπεροψία από την Ελλάδα.
Για την ελληνική πλευρά δεν υφίσταται Εμπόλεμο. Για την αλβανική, όμως, δεν έχει νομικά αρθεί, εφόσον εξακολουθούν να μην έχουν καταργηθεί και ισχύουν συγκεκριμένοι νόμοι. Καλόν θα ήταν η Αθήνα να προσπαθήσει να καταλάβει την κρίση που προκάλεσε στις σχέσεις μας με τα Τίρανα και την ριζική ανατροπή των ισχυόντων η Ρηματική Διακοίνωση μιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ προς την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 1999. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η αλβανική πλευρά την επικαλείται στις τακτικές συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους, επιμένοντας σταθερά στην ανάγκη η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, της 28ης Αυγούστου 1987, να περιβληθεί την μορφή και την ισχύ Νόμου.
Διάλογος Αθηνών-Τιράνων
 Η ισχύς του Σύμφωνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας, που υπεγράφη το Μάρτιο του 1996, λήγει το 2018. Μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα για μια πενταετία, εφόσον δεν καταγγελθεί μονομερώς είτε από την Ελλάδα είτε από την Αλβανία μέσα στο 2017. Τη στιγμή αυτή πιθανολογώ ότι τόσο η Αθήνα, όσο και τα Τίρανα, σταθμίζουν  τις επιλογές τους. Τι επιδιώκει η Αθήνα τη στιγμή αυτή;

Εγκατάλειψη, στην πράξη, από την Αλβανία των πράξεων και των λόγων που εξακολουθούν να τίθενται με έμφαση και ένταση, τροφοδοτώντας αρνητικά τα Μέσα Ενημέρωσης, την πολιτική ατζέντα. Δηλητηριάζουν τη νέα γενιά. Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο.

Αν μελετήσει κανείς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην Αλβανία και στην  Ελλάδα, που δημοσιοποίησε το ΕΛΙΑΜΕΠ, θα αντιληφθεί ότι και οι δύο χώρες έχουμε κάθε συμφέρον να μην αφήσουμε να εδραιωθούν τα αισθήματα και συναισθήματα αντιπάθειας -ίσως και εχθρότητας- που σήμερα επικρατούν ειδικά στους νέους της Αλβανίας

Λύση πραγματική των εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, από την εποχή του Ενβέρ Χότζα.

Καμία αλβανική κυβέρνηση  δεν έχει κάνει ένα βήμα εμπρός για την επίσημη «κατάργηση των μειονοτικών ζωνών» στην Αλβανία. Κατάργηση με Νόμο. Όχι με λόγια που αναιρούνται στην πράξη. Επιπλέον, η χάραξη και ανακατανομή των διοικητικών, άρα και εκλογικών,  περιφερειών είναι, καθαρά, σε βάρος των συμφερόντων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Στη δημοκρατική και μέλος του ΝΑΤΟ Αλβανία, η οποία μάλιστα επιθυμεί να ενταχθεί στην  Ευρωπαϊκή Ένωση,  τα  μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας αντιμετωπίζονται  ακόμη με την πολιτική του Ενβέρ Χότζα. Δηλαδή, θεωρούνται ως Μειονοτικοί  μόνο όσοι ζουν στη Δρόπολη, στο Βούρκο και στους Αγίους Σαράντα. Αποκλείονται δηλαδή, μεταξύ άλλων,  ο Ελληνισμός της Χειμάρρας, της περιοχής της Αυλώνας  και της Κορυτσάς.

Α. Ο. Ζ. – Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και των Θαλάσσιων Ζωνών, θυμίζω ότι η Αλβανία υπέγραψε μια Συμφωνία με την Ελλάδα, από την οποία υπαναχώρησε. Άρα, δεν μπορεί να ελπίζει στην αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Χρειάζεται   «μπέσα».
Υπάρχει όμως ένα ερωτηματικό που αφορά αποκλειστικά  την Αθήνα. Μένει αναπάντητο εδώ και οκτώ χρόνια. Γιατί δεν έχει κυρωθεί η Συμφωνία από την Βουλή των Ελλήνων; Έστω, γιατί δεν ήλθε τότε, το 2009, προς κύρωση; Προφανώς, εκείνοι  που γνωμοδότησαν ή προέκριναν την μη παραπομπή τότε της Συμφωνίας στην Βουλή δεν έχουν ούτε την αξιοπρέπεια ούτε το θάρρος να επιχειρηματολογήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Στρατιωτικά Νεκροταφεία

Ξαναδιάβασα πρόσφατα το συγκλονιστικό βιβλίο του Ισμαήλ Κανταρέ «Ο Στρατηγός του Νεκρού Στρατού». Σήμερα, 72 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και 76 χρόνια μετά τις μάχες στο Αργυρόκαστρο, στην Κορυτσά, στην Κλεισούρα και στο Τεπελένι εξακολουθεί να υπάρχει ένας άταφος στρατός των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών.
Διαβάζοντας το βιβλίο, στέκομαι σε μία φράση που ένας Αλβανός γέρος (στην Αλβανική γλώσσα αποκαλείται «Κρούε Κουκ»), λέγει προς τον Ιταλό στρατηγό: «κάνεις καλά να περισυλλέγεις τις σορούς και τα υπολείμματα των νεκρών σας στρατιωτών με τον τρόπο που εσύ το κάνεις. Όλα τα πλάσματα του Θεού θα έπρεπε να μπορούν να αναπαυθούν στην γη στην οποία βλάστησαν».
Θα περίμενα τα Τίρανα να δείξουν την ευαισθησία που αρμόζει σε μια χώρα της Ευρώπης, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία επιδιώκει να γίνει και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα ζήτημα που αγγίζει τις καρδιές όλου του Ελληνισμού. Πρόκειται για τους πεσόντες Έλληνες στη μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού. Το αναγνωρίζουν ή όχι αυτό τα Τίρανα; Γιατί άραγε επιμένουν τα Τίρανα και οι πολιτικοί τους ότι οι νεκροί Ιταλοί που έπεσαν το 1940-41 έπρεπε να τύχουν, όπως έτυχαν, καλύτερης μεταχείρισης από τους Έλληνες νεκρούς που έπεσαν απέναντί τους, μαχόμενοι κατά της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας;
Η απάντηση  ή η σιωπή  των κυβερνητών της Αλβανίας ειδικά σήμερα, ειδικά στη σημερινή συγκυρία στην Ευρώπη, ερμηνεύεται μάλλον εύκολα. Αυτό είναι ένα πρόσθετο  πολιτικό επιχείρημα το οποίο η ελληνική διπλωματία μπορεί να  αξιοποιήσει. Τώρα, κατεξοχήν
Τελικά τι ισχύει μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας;
Η ανάγνωση του θεμελιώδους Σύμφωνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας, που υπεγράφη την 21 Μαρτίου 1996, συντηρεί την αμηχανία, επιτρέποντας  αυθαίρετες παρερμηνείες σε σχέση με την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων.
Η σχετική διατύπωση του Άρθρου 1 έχει ως εξής: «… Διακηρύσσουν την προσήλωσή τους στην αρχή του απαραβίαστου των υπαρχόντων, διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και την Χάρτα των Παρισίων, επίσης δε ότι η μεθόριος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας…».
Υπάρχουν αφορμές και αίτια συντήρησης της καχυποψίας, για τα οποία εκτιμώ ότι μόνο αν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση θα μπορούσαν να αρθούν.
Κοιτάζοντας στο μέλλον ή επιστροφή στο παρελθόν ;
Το διμερές συμβατικό πλαίσιο, και δη το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας του 1996, θα έπρεπε κανονικά να σηματοδοτεί και το τέλος του αλυτρωτισμού, του αναθεωρητισμού και των διεκδικήσεων. Να θυμίσω απλά ότι η περί Άρσης του Εμπόλεμου απόφαση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, του  Αυγούστου 1987, επικρίθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών και πρωτεργάτης της οικοδόμησης των ελληνοαλβανικών σχέσεων, Κάρολος Παπούλιας, επικρίθηκε έντονα και άδικα.
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν η Αλβανία επιμείνει να προτάσσει το παρελθόν και τις διεκδικήσεις του χθες  σαν την κυρίαρχη επιλογή της σήμερα, φοβούμαι ότι κοντεύει να πετύχει τον στόχο της.
Βρίσκοντας μιμητές και στην Ελλάδα στον εύκολο, αλλά επικίνδυνο  αυτό δρόμο της επιστροφής στο παρελθόν: της επιλογής της σύγκρουσης αντί της συνεννόησης. Για παράδειγμα, μια ερμηνεία νομικών με πολιτικό όμως στόχο, η οποία  θα σήμαινε την επιστροφή στο παρελθόν των διεκδικήσεων, είναι ότι τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος με την Αλβανία δεν έχουν οριστικοποιηθεί και αναγνωρισθεί de jure από την Ελλάδα. Πράγμα που θα επέτρεπε στην Αθήνα –αν υποθέσουμε ότι το επεδίωκε– να παραμείνει στην πάγια θέση της περί της μη αναγνώρισης του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας του 1925.
Ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός και ο αλυτρωτισμός συντηρούν τις ψευδαισθήσεις, τρέφουν τις αυταπάτες και ανοίγουν νέες πληγές. Δεν λύνουν όμως τα προβλήματα. Να το έχουν αυτό υπόψη τους τα Τίρανα. Επιπλέον ,σημειώνω  και τα εξής :
ΠΡΩΤΟΝ, το θέμα της ιστορίας. Η δική μας ιστορία είναι γραμμένη και δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Γνωρίζω, επίσης, ότι η ιστορία στην Αλβανία είναι γραμμένη διαφορετικά. H διαφορετική αυτή ερμηνεία της ιστορίας έχει σήμερα στην Αλβανία πολιτική και κομματική ταυτότητα και ισχυρή φωνή. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν : Δεν πρόκειται να έχουμε στην Ελλάδα «λευκές σελίδες».
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: είναι χρέος και καθήκον μας τα προβλήματα του παρελθόντος, που μας κληροδότησαν οι παλιότερες γενιές, να μην τα μεταφέρουμε στις επόμενες.
ΤΡΙΤΟΝ, η έξοδος από το παρελθόν. Αν υπάρξει από την Αλβανία θέληση να προχωρήσουμε κοιτάζοντας στο μέλλον, θα μπορούσα να σκεφθώ στο τέλος  της διαδρομής μια κοινή δήλωση πάνω στις ακόλουθες γραμμές:
Οι δεσμοί μεταξύ των δυο λαών και των δυο χωρών είναι ισχυροί και ιστορικοί. Σήμερα, αυτά που μας συνδέουν είναι πολλά και πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν. Επιθυμούμε να ζήσουμε σαν φίλοι και όχι απλά σαν γείτονες.
Δυστυχώς, όμως, στην ιστορία των σχέσεών μας είχαμε και δύσκολες στιγμές, άσχημες στιγμές, που προκάλεσαν ανθρώπινο πόνο και ανθρώπινη δυστυχία. Είχαμε γκρίζες σελίδες. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία.
Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις στιγμές αυτές για τις οποίες δεν ευθύνονται ούτε οι σημερινές κυβερνήσεις ούτε οι σημερινές πολιτικές παρατάξεις. Κυρίως, όμως, δεν ευθύνονται οι σημερινές γενιές ούτε μπορούν να επιβαρυνθούν με αυτές οι επόμενες.

Να κοιτάξουμε προς το Μέλλον
Πρέπει  να προχωρήσουμε εμπρός, αφήνοντας τους λίγους ή τους λιγότερους στο περιθώριο.
Εδώ, στην Αθήνα: αρκετά πια. Δεν μπορούμε να εκπέμπουμε μόνο φόβο και ανασφάλεια. Πολλοί προτιμούν την πολιτική των εύκολων και έντονων δηλώσεων με πολιτικό και κομματικό χρωματισμό και των πυροτεχνημάτων. Ο δύσκολος δρόμος, εδώ στην Ελλάδα, είναι να πιστέψουμε στη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό εθνικό, διεκδικητικό πακέτο. Η θέση  μου είναι να διαμορφώσουμε μια στρατηγική εξόδου από το σημερινό τέλμα  πάνω σε δυο άξονες: – α) στην αναζήτηση ενός νέου υψηλού σημείου  ισορροπίας συμφερόντων και β) στην ταυτόχρονη επίλυση των προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που μας κληροδότησε το παρελθόν.
Για να γίνει όμως αυτό , αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση στην Ελλάδα είναι η συνεργασία των πολιτικών μας δυνάμεων.
Θεωρώ χρήσιμες τις τακτικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της  Αλβανίας που έχουν δρομολογηθεί εδώ και ένα χρόνο. Αραίωσαν, όμως, λόγω των ανερμάτιστων δηλώσεων και πράξεων του κυρίου Έντι Ράμα. Επιλέγει να σπέρνει  ανέμους και να θερίζει θύελλες. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Η θέση  μου είναι σαφής. Γνωρίζω εδώ και είκοσι χρόνια τον κύριο Έντι Ράμα. Είχαμε συνεργασθεί  στο παρελθόν με την ιδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού και, κυρίως, ως Δημάρχου Τιράνων. Τον συνάντησα κάποιες φορές και πιο πρόσφατα.
Όταν όμως ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας  δηλώνει σε συνέντευξή του στο Foreign Policy, δηλαδή σε ένα από τα εγκυροτέρα αμερικανικά περιοδικά,  ότι ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ «είναι η ντροπή για τον πολιτισμό μας» (“Trump Is the Shame of Our Civilization”), αν μη τι άλλο, υποθηκεύει  τις  τύχες  της  χώρας του και του λαού της.
Η σημερινή Αλβανία έχει ήδη, με υπαιτιότητα του εκλεγμένου Πρωθυπουργού της, ένα πολιτικό και διπλωματικό έλλειμμα στις σχέσεις της με τη διοίκηση του Πρόεδρου Ντόναλντ Τράμπ και τις  ΗΠΑ.
Η Ελλάδα και η Ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ είμαι βέβαιος ότι αξιοποιούν με επιτυχία  την … εξαιρετική αυτή επίδειξη ευθυκρισίας, διορατικότητας και υπευθυνότητας ενός ανθρώπου που μια χώρα –η Αλβανία – του εμπιστεύθηκε τις τύχες της. Τι να προσθέσουμε ή να πούμε εμείς στην Ελλάδα;
Κατά συνέπεια, ουδεμία συνάντηση ή επαφή σε επίπεδο  Πρωθυπουργών είναι επιθυμητή. Επίσης καλόν είναι να κλείσουμε τα αυτιά μας στο νέο «τραγούδι των σειρήνων» που αρχίζει, έμμεσα και άμεσα, να εκπέμπει το πρωθυπουργικό περιβάλλον  των Τιράνων. Κάθε φορά που κάνει μια δήλωση ο κύριος Ράμα να του υπενθυμίζουμε τα όσα έχει πει για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Κλείνω την  παρένθεση περί του κυρίου  Έντι Ράμα.
 Μια πρόταση προς την Αθήνα…
1.Είναι γνωστόν ότι η ελληνική πλευρά έχει γνωστοποιήσει στην αλβανική τη βούληση της και τα όριά της σχετικά με την επικαιροποίηση και αναθεώρηση του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας. Η επιθυμητή κατάληξη των συνομιλιών είναι μια συνολική λύση  των εκκρεμοτήτων και πραγματικών και όχι μεταφυσικών  προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Είναι όμως  εφικτή;
Για να γίνει αυτό χρειάζεται να στραφούμε –κυρίως η Αλβανία– στο μέλλον. Επίσης, πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι έχει την αναγκαία βούληση. Για να χρησιμοποιήσω έναν αλβανικό όρο, ότι έχει «μπέσα».
2.Η Μειονότητα και το ΚΕΑΔ
Η Κυβέρνηση, η αντιπολίτευση τα  πολιτικά κόμματα, τα υπουργεία και οι Υπηρεσίες και άλλα κάθε είδους κομματάρχες, νομάρχες και περιφερειάρχες συχνά εμφανιζόμενοι ως  αυτόκλητοι προστάτες και κηδεμόνες της Μειονότητας -ιδιαίτερα ενόψει εκλογών- πρέπει να   σταθούν καθαρά και σταθερά στο πλευρό του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δηλώσεις κάποιων πολιτικών στην  Αθήνα του τύπου «είμαστε μαζί σας κ.λπ.» μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες διάσπασης του ΚΕΑΔ , με αποτέλεσμα δυστυχώς την απώλεια δύναμης, είχαν πολιτικό και κομματικό πρόσημο και στην Αθήνα. Ας περιορισθώ σε αυτά.
Καθαρά λόγια. Όταν η Αθήνα εμφανίζεται να μην στηρίζει ή να αποστασιοποιείται  από το ΚΕΑΔ, τότε τα Τίρανα θεωρούν ότι δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα στο πακέτο των προβλημάτων που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Ιδίως δε σε σχέση με την Χειμάρρα.
Τα παθήματα παλαιότερα και πιο πρόσφατα -διότι υπήρξαν- ας μας γίνουν μαθήματα.
3.Ο Δήμος Χειμάρρας δεν είναι το γεωγραφικό  όριο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Είναι  ο βηματοδότης της. Χάρις, κυρίως,  στη καταγεγραμμένη (από τον ΟΑΣΕ) νοθεία και παρατυπίες των εκλογών στη Χειμάρρα και στις εμπρηστικές δηλώσεις και εκδηλώσεις των κυβερνήσεων και πρωθυπουργών  των Τιράνων. Από το 2000, συνεχώς, μέχρι σήμερα. Από τον κύριο Ίλιρ Μέτα μέχρι και τον κύριο Έντι Ράμα. Ευτυχώς, τώρα όλοι έχουμε  συνειδητοποιήσει στην Ελλάδα τη σημασία του ελληνισμού της Χειμάρρας.
4.Να είμαστε ειλικρινείς. Ο φανατισμός και η μεροληψία  που χαρακτηρίζουν  τις  δράσεις, υπόγειες και φανερές, συγκεκριμένων δομών των Τιράνων, με πρωθυπουργική πάντοτε έγκριση και καθοδήγηση, έφεραν το αντίστροφο αποτέλεσμα. Ναι, δεν είναι πλέον υπερβολή: η ευρωπαϊκή πορεία της φιλικής και γειτονικής μας Αλβανίας περνά  πλέον μέσα από την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα. Αυτή είναι η ορθή ερμηνεία των Συμπερασμάτων, του Δεκεμβρίου 2016, του Συμβουλίου Εξωτερικών  Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5.Αυτό πέτυχαν με δικές τους πράξεις και παραλείψεις οι κυβερνήτες των Τιράνων. Ας κάνουν τον απολογισμό τους. Από τις εκλογές του  Οκτωβρίου  2000 -ήμουν τότε πρέσβης στα Τίρανα- μέχρι σήμερα.Έφεραν την Χειμάρρα εκεί που της άξιζε. Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και προτεραιοτήτων της Ελλάδος, των ελληνοαλβανικών Σχέσεων και, σταδιακά, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σεπτέμβριο του 2005, με απόφαση του (τότε) Δημάρχου  Χειμάρρας, Βασίλειου Μπολάνου , έγινα επίτιμος δημότης Χειμάρρας. Άρκεσαν λοιπόν μόνο  δεκαεπτά  χρόνια λάθος χειρισμών και αποφάσεων,  εκ μέρους κάποιων πολιτικών της Αλβανίας, για να θυμηθούν όλοι και τη «δική μου» Χειμάρρα.
Το κείμενο αυτό  στηρίχθηκε στην ομιλία μου στην Εκδήλωση της Ένωσης Χειμαρριωτών και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που έγινε  στις  25 Ιανουαρίου  2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Lawmakers probe US funding for Soros groups, left-wing causes in Europe

n36423
Adam Shaw By Adam Shaw  Published February 17, 2017 
FoxNewsReport alleges George Soros is meddling in foreign affairs
George Soros' alleged meddling in European politics has caught the attention of Congress.

Concerns about Soros' involvement most recently were raised by the Hungarian prime minister, who last week lashed out at the Soros "empire" and accused it of deploying "tons of money and international heavy artillery."

But days earlier, Republican lawmakers in Washington started asking questions about whether U.S. tax dollars also were being used to fund Soros projects in the small, conservative-led country of Macedonia.

Rep. Christopher Smith, R-N.J., led a group of House lawmakers in writing to Ambassador Jess Baily -- an Obama appointee -- demanding answers. Sen. Mike Lee, R-Utah, also expressed concerns about USAID money going to Soros' Open Society Foundations as part of a broader concern that the U.S. Embassy has been taking sides in party politics.

“I have received credible reports that, over the past few years, the US Mission to Macedonia has actively intervened in the party politics of Macedonia, as well as the shaping of its media environment and civil society, often favoring groups of one political persuasion over another,” Lee said in his letter.

Together, the concerns reflect growing conservative pushback against Soros' operations in Europe.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban last week ripped the Hungary-born billionaire's "trans-border empire." Orban has been one of the central European voices speaking out against the push by E.U. leaders to absorb Syrian refugees and has been criticized for his hardline stance.

Soros' Open Society Foundations -- one of the billionaire's biggest groups operating across the globe -- fired back, saying Orban was trying to deflect attention from other issues.

“The Open Society Foundations for over 30 years have supported civil society groups in Hungary who are addressing profound problems in education, health care, media freedom and corruption," Laura Silber, the organization's chief communications officer, said in a statement to The Associated Press. "Any attacks on this work and those groups are solely an attempt to deflect attention from government inability to address these issues."

The group's stated goal is “to build vibrant and tolerant democracies whose governments are accountable to their citizens” but critics claim it's a front for Soros’ hard-left political maneuverings.

Former Macedonian PM Nikola Gruevski says Soros has a "decisive influence" on his country’s politics.

“If it were not for George Soros behind it with all the millions he pours into Macedonia, the entire network of NGOs, media, politicians, inside and out ... the economy would be stronger, we would have had more new jobs,” he said in a recent interview with Macedonia’s Republika newspaper.

Macedonia, while small, is a broadly conservative country. It has a flat rate tax of 10 percent, a small-government philosophy and a ruling conservative party (VMRO-DPMNE) that has greeted the election of President Trump warmly and pledged to work with him.

Lee’s staff recently met with Macedonia lawmakers, who also passed on a white paper from a citizen’s initiative called “Stop Operation Soros” which alleges U.S. money has been funding hard-left causes in the country -- including violent riots in the streets, as well as a Macedonian version of Saul Alinsky’s far-left handbook “Rules for Radicals.”

In an extensive 40-page dossier, the group alleges USAID money is being used to fund activists and exclusively left-wing media groups as a way to sway the country’s politics.

The Open Society Foundations did not respond to a request for comment from Fox News.

On the Soros connection, Lee’s letter asked if the Mission has “selected the Open Society Foundations as the major implementer of USAID projects in Macedonia” and if the group has been perceived to have political bias in Macedonia.

In a reply dated Feb. 9, the State Department told Lee that the Mission in the country has worked to advance U.S. interests “in a non-biased, non-partisan, objective and transparent manner.” The letter claimed U.S. government assistance has not funded partisan political activities in Macedonia, but noted that from 2002 to the present, USAID had provided three grants to Foundation Open Society – Macedonia (FOSM).

One of these grants is outlined on the USAID website. Between 2012 and 2016, USAID gave almost $5 million in taxpayer cash to FOSM for “The Civil Society Project,” which “aims to empower Macedonian citizens to hold government accountable.” USAID’s website links to www.soros.org.mk, and says the project trained hundreds of young Macedonians “in youth activism and the use of new media instruments.”

The letter from the State Department to Lee said USAID also recently funded a new Civic Engagement Project which partners with four organizations, including FOSM. It was not clear how much this project would cost, but Smith put the figure at $9.5 million.

“The money is very significant, in fact there is still money in the pipeline, from 2017 to 2021, 9.5 million,” Smith said in a recent radio interview with the Family Research Council's Tony Perkins. “It’s one thing to do election monitoring, which is a very noble cause to make sure there’s free and fair elections, but it’s quite another thing to be backing parties that Soros and his gang want to see in control of that country.”

It isn’t the only time Soros has worked with the State Department. Among the emails of Clinton campaign chairman John Podesta released by Wikileaks was one from 2011 in which Soros urged Hillary Clinton to take action in Albania over recent demonstrations in the capital of Tirana.

Soros asked Clinton to “bring the full weight of the international community to bear on Prime Minister Berisha and opposition leader Edi Rama to forestall further public demonstrations and to tone down public pronouncements” and appoint a senior European official as mediator.

Within a few days, an envoy was dutifully dispatched.

Former Macedonian PM Gruevski cited the WikiLeaks emails as proof “[Soros] can go visit top leading American officials whenever he wants to, arranges meetings day in day out and has significant influence.”

While Soros has often been a bogeyman for the American right, the liberal businessman has kept a steady pressure and funding of left-wing causes within America as well.

“This guy is a spider with lots of webs,” GOP strategist Brad Blakeman told Fox News' "Strategy Room." “He controls numerous third-party groups, where he uses his influence. We’ve seen it internally with Black Lives Matter, the demonstrations taken place after the inaugural -- this is what he does.”

After violent left-wing activists rioted at Berkeley in protest of a lecture by Breitbart editor Milo Yiannopoulos, The Daily Caller reported that the main group behind the protests -- Refuse Facism -- was backed by The Alliance for Global Justice -- which in turn is backed by The Tides Foundation, a Soros-funded group.

Soros also has donated to Media Matters and has been a major financial contributor to the Center for American Progress, a liberal think tank founded by Podesta.


Adam Shaw is a Politics Reporter and occasional Opinion writer for FoxNews.com. He can be reached here or on Twitter: @AdamShawNY.

Στην Αλβανία η αντιπολίτευση καλεί το ανδρείκελο του Ερντογάν και του Σόρος, Έντυ Ράμμα, να παραιτηθείΟι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές είπαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί νέα υπηρεσιακή η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές στις 18 Ιουνίου

Την δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων απέναντι από τον πρωθυπουργικό μέγαρο, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του και να απέσχει από τις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές είπαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Έντι Ράμα και να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές στις 18 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος παραμένουν από χτες στη λεωφόρο μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο, μαζί με βουλευτές και ανώτερα στελέχη της δεξιάς.

Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι "με το παράνομο χρήμα του εμπορίου ναρκωτικών το οποίο ελέγχουν άνθρωποι της κυβέρνησης, θα αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα".

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης την εξασφάλιση διεξαγωγής ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, με προϋπόθεση την παραίτηση του Ράμα.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές για κακή διακυβέρνηση της χώρας, για φτώχεια και διαφθορά, καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια τεράστια φυτεία κάνναβης η οποία έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη.
Πρώτο Θέμα